• Stout Logo
 • Logo Rabobank
 • Van Noordenne Logo

Klaverjassen – ronde 2

De titel van dit artikel klopt niet helemaal. Want als je verder door scrolt kom je ook het verslag van ronde 1 tegen. Die was ik blijkbaar nog vergeten te plaatsen op de website.

Afgelopen vrijdag was het alweer de tweede ronde van onze competitie dit seizoen. Net als voorgaande keer hadden we precies voldoende enthousiastellingen om drie tafels te vullen. Qua deelnemers waren er een paar aanpassingen. Jaap, Evelien en Robert van Oenen waren afwezig. Gerrit Peters, Freek en Mark (uit ‘Het Hoge Noorden’) waren hun vervangers.

Nadat we alle CTB’s hadden gecontroleerd met onze nieuwste aanwinst in de kantine waren we klaar voor de start. Hoewel…..niet iedereen ging gelijk goed uit de startblokken. Albert en Astrid leken in hun eerste drie potten meer met scrabble bezig te zijn dan met klaverjassen. Hun kant van het scoreformulier gaf alleen maar letters aan. Dat is meestal geen goed teken. Ik denk dat er na het eerste kwart even een kort teamoverleg is geweest, want na driekwart stonden ze al bijna gelijk met Kees en Jan. Aan het einde kwamen ze net tekort maar 1.492 was geen slecht begin. Het was zelfs meer dan winnaars Freek en Marian aan de andere tafel want die kwamen tot 1.438. De roem wilde daar aan beide kanten niet vallen. Die roem viel wel bij de partij tussen Gerrit/Rien en Mark/Frank. In nagenoeg ieder spelletje viel wel roem en deze werd eerlijk verdeeld. Allebei 220. Omdat de punten niet eerlijk verdeeld waren wonnen Mark en Frank met 1.734 en stonden zij voor even bovenaan.

In de volgende ronde zouden de verschillen van de avond gemaakt gaan worden zoals blijkt als ik nu de briefjes terugkijk. Freek won ook zijn tweede ronde partij. Dit keer niet met slechts 1.438 punten, maar met ruim vijfhonderd punten meer (1.946). Dat zet wel zoden aan de dijk. Wellicht dat de ervaring van onze nestor Johan (“ik ben geen postbode waarom noemt iedereen me zo?”) daar positieve invloed op had. Tegenstanders Kees en Frank kwamen net boven de duizend punten. Een pot om snel te vergeten, 90 roem is ook wel schandalig laag. Dicky en Jan hadden aan de andere tafel 270 roem (wat meer was dan hun tegenstanders) . Zij vergaten echter dat de score onderaan het formulier gebaseerd is op roem en punten. Die laatste sprokkelden ze niet heel efficiënt. In totaal kwamen ze daarom slechts tot 1.031 punten. Dat zou de laagste pot van de avond blijken. De hoogste zat, niet geheel toevallig, aan dezelfde tafel. Astrid en Marian hadden 2.071.

En toen was het moment al aangebroken voor de laatste ronde. Als je om twaalf uur moet sluiten is de tijd te kort voor een vierde ronde dus hebben we die maar geskipt. Hoewel het wel zo lijkt te zijn dat iedereen langzamer gaat spelen als er een potje minder is. Maar ach….het maakt ons niet uit.

De meest spannende pot was tussen Gerrit/Mark en Rien/Johan. Continu ging het gelijk op en de roem op het einde was ook gelijk (220). Maar aan het einde gingen Rien en Johan er met de zege vandoor, 1.518 om 1.514. Gelukkig zijn het geen van allen broodkaarters want als ik het formulier zo nakijk dan zie ik toch wel wat bijzonderheden. De eerste pot was 125 om 47. Iets zegt me dat dat bij elkaar meer is dan 172. En dan kom je na vier potten bij je eerste optelling toch in de problemen. Maar op Peursum-niveau maakt dat niet uit.

Aan de andere tafel was het de tijd voor de ‘stelletjes’. Jan/Marian en Albert/Dicky. De laatsten wonnen afgemeten met 1.664 tegen 1.068. En aan de resterende tafel waren het Frank en wederom Kees als maat tegen Freek/Astrid. Het venijn zat hier in de staart. Freek en Astrid moesten hun meerdere erkennen in Kees en Frank, 1.341 om 1.731.

En toen was het bijna tijd om naar huis te gaan. Nog even snel de punten optellen en de winnaar bekend maken. En bij klaverjassen gaat het niet om het aantal keren dat je gewonnen hebt, maar om het totaal aantal punten. En deze keer bleek dat daar toch verschil in kon zitten. Op de derde plaats was Albert Janssen geëindigd met 4.757 punten (2x gewonnen, 1x verloren). De tweede prijs was voor DHL-boy Johan (4.818, 2x gewonnen, 1x verloren). Maar de eerste prijs ging naar Astrid van de Graaf met 4.904 (1x gewonnen, 2x verloren). De middelste pot gaf de doorslag (bij 4 boompjes kan dat dus niet 😉).

Na alle plichtplegingen zijn we natuurlijk weer op tijd naar huis gegaan! Allemaal bedankt voor de gezelligheid. De volgende kaartavond is 10 december 2021 aanvang 20:00, inloop ietsje ervoor (dus geen half uur Kees!). Zoals het er nu naar uit ziet zou het klaverjassen binnen de corona-regels passen. We zitten immers en we hebben een CTB.

 

Klaverjassen – ronde 1

Eindelijk was het dan zover. We konden weer een keer ouderwets klaverjassen ‘bij de voetbal’. De laatste keer dat we dat gedaan hadden was in februari 2020. Nu zijn we dus meer dan anderhalf jaar verder (Excel zegt 602 dagen). En het was ook gelijk de eerste keer in de nieuwe kantine. Dat laatste was wel even wennen.

Hoe ga je de tafelschikking doen? Is er wel genoeg licht? En waar zit ook alweer dat lichtknopje van de koelkasten achter de bar? Al dat soort vragen komen ineens in je op als je bezig bent met de voorbereiding Maar uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal goed. En je weet: de koffie staat klaar…..en om half acht staan de eerste voor de deur 😉. Dat laatste betekende dat ik nog even moest rennen want om half acht kwam Chris Chu net met mijn loempia speciaal aan. Gelukkig was het droog buiten. Sorry jongens voor het wachten.

Rond een uur of acht konden we de balans opmaken. Er waren 13 kaarters aanwezig. Op zich ideaal om er één meer te hebben dan nodig voor viertallen want dan kan er altijd afwisselend iemand achter de bar staan tijdens het kaarten. Helaas liep het wat anders en gingen we starten met drie volledige tafels en zelfbediening.

Vanaf de start gingen er twee voortvarend van start, namelijk Dicky en Jaap. Hun tegenstanders, waarvan ik 50% uitmaakte, kwamen maar niet op gang. Alsof we tegen een helling aan het rijden waren en maar bleven slippen. Na 8 potjes hadden we tweehonderd punten en na 12 potten hadden we nog steeds de roem nodig om boven de vierhonderd te komen. Niets lukte en zelfs als we 90 roem hadden lukte het net niet om Dicky en Jaap te verslaan. Wij 846, zij 2.136. De andere acht deelnemers zaten met hun scores meer in de middenmoot.

In de volgende ronde moesten de ‘winnaars’ van de eerste ronde tegen elkaar spelen. Bij Jaap en Cees vielen de kaarten niet goed. Met veel moeite konden ze de kaap van duizend punten ronden. Meer was niet haalbaar. Eveline en Albert waren eveneens lekker bezig met twee pitten en bijna tweeduizend punten.

In de derde, en tevens laatste, ronde hadden alle deelnemers rond de vijftienhonderd punten. De rangschikking zou dus niet meer wijzigen. Hoewel ik nu zie dat Jaap in deze ronde via de slipstream Eveline voorbij is gegaan. Maar ondanks dat de punten bij elkaar zaten waren er gedurende de ronde wel grote verschillen. Dat wordt zichtbaar als je op een zondag de briefjes doorleest om dit verhaal te typen. Marian en Albert gingen zelfs nog slechter van start dan Jan en ik in de eerste ronde. Marian en Albert haalden nat-52 (+40 roem)-nat-13. Pfff dat is niet al te best. Maar de vier potjes er na: 162 (+120 roem), 162 (+20 roem), 132 (+20 roem), 162). Zo, dat is meters maken. Aan het einde was er 8 punten verschil tussen Marian/Albert en Rien/Eveline, 1.577 om 1.585.

 

Er was trouwens nog een extra tegenstander en dat was de tijd. Normaal gesproken is tijd geen issue maar op dit moment vind het RIVM dat wij tijdig naar bed moeten zodat we fit zijn om de volgende dag Peursum aan te moedigen. Vier boompjes voor 24:00 was geen optie dus we hebben het bij drie boompjes gehouden. Hoe we daar in de stand mee omgaan moeten we nog maar eens bezien.

Maar ook met drie boompjes heb je gewoon een winnaar van de avond. Sterker nog…we hadden een heel podium. Op de derde plaats hadden we Jaap Zwakhals met 4.780 punten. De rest van het podium was bezet door de familie Janssen. Albert met 5.030 en Dicky met 5.770. Gefeliciteerd!

De volgende kaartavond is op 12 november. Start om 20:00. Inloop ietsje daarvoor.

 

mededelingen

13 augustus

De bar is geopend in de middag vanaf 16:00.

20 augustus

De jeugd start met de training

25 augustus

20.00 Algemene Ledenvergadering (ALV)

27 augustus

Keuken open vanaf 11.00

3 september

12.30 Peursum VR1 - RCD VR1 (beker)

15.00 Peursum 1 - Noordeloos 1 (beker)

15.00 Peursum 2 - Hardinxveld 3 (beker)

 

Check onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws.

afgelastingen

Vacatures

[FOUNDATION SPONSORS]

Foundation sponsors

 • Adminance Logo
 • Aenr Logo
 • Albert Heijn Logo
 • Brownline Logo_2
 • Electro World Logo
 • Hak Installatieservice Logo
 • Hoogenboezem Logo
 • Logo Asian Delight
 • Nooteboom Logo
 • Peinemann Logo
 • Plein2 Logo
 • Sportcentrum Dordrecht Logo
 • FDV Logo
 • Trust Flexwork Logo
 • Neptune Logo
 • Peinemann Logo_2
 • Adminance Logo_2
 • Aenr Logo_2
 • Albert Heijn Logo_2
 • Brownline Logo
 • Electro World Logo_2
 • Peineman Logo_3
 • Hak Installatieservice Logo_2
 • Hoogenboezem Logo_2
 • Nooteboom Logo_2
 • Peineman Logo_4
 • Sportcentrum Dordrecht_2
 • FDV Logo_2

LAATSTE NIEUWS - Klaverjassen - ronde 2

Contact

Voetbal Vereniging Peursum

Sportplein 2 C

3381 LL Giessenburg

0184 - 65 17 19

secretaris@vvpeursum.nl

© 2018 - 2022 | Ontwikkeld door COMMPRO