Beste ouders/verzorgers en jeugdleden van VV Peursum,

Normaliter is juni een drukke maand voor de jeugdafdeling met diverse toernooien, het ouder-kind voetbal, de penaltybokaal en het tentenkamp. Hoe anders was dat nu…Toch zijn we blij dat we de laatste weken weer hebben kunnen trainen!

Uiteraard hebben we als Jeugdcommissie niet stil gezeten en zijn we bezig geweest met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Hopelijk zijn we vanaf eind augustus nog meer terug bij het ‘oude normaal’ en kunnen we het nieuwe seizoen aanvangen met zo min mogelijk Coronaregels.

Afgelopen tijd hebben we de nodige gesprekken gevoerd met diverse (nieuwe) trainers; we hebben gelukkig nog maar enkele vacatures bij de begeleiding van de jeugdteams (trainer(s), leider, vlagger). Mocht je iets kunnen/willen betekenen, ook al is het maar 1x/week, gelieve dat kenbaar te maken bij de jeugdcommissie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Met de huidige en nieuwe trainers hebben we ook de voorlopige indelingen gemaakt. Daarbij hanteren we al een aantal jaar o.a. de volgende uitgangspunten/criteria:

• Zo veel mogelijk op eigen niveau cq in eigen leeftijdscategorie. Maar door de beschikbare aantallen per categorie, ontkomen we er doorgaans niet aan om hier en daar wat te schuiven, om per categorie de vereiste/gewenste aantallen te halen.
  • JO7 t/m JO9 delen we in principe in op leeftijd.
  • De JO10/JO11 is een ‘tussencategorie’, omdat daar de overgang van kwartveld (JO10: 6x6) naar half veld (JO11: 8x8) plaatsvindt. Indeling vindt in principe plaats op basis van combinatie leeftijd & kwaliteit.
  • Vanaf de JO13/JO12 categorie selecteren we op kwaliteit (techniek, fysiek, potentie, positie). Het kan zijn dat we selectietrainingen nodig achten, maar bij voorkeur maken we deze afwegingen op basis van presteren/ontwikkeling gedurende het (voorgaande) seizoen. Ook spelen hierbij factoren als trainingsopkomst en inzet/gedrag een rol.
  • Verder hebben we te maken met max. dispensatie per categorie (jaar langer in categorie); bij 11x11 is dat max. 3 en bij 8x8 is dat max. 2 spelers.

Helaas hebben we komend seizoen geen teams in de JO19 categorie. Deze lichting was al jaren dun bezaaid qua aantal, zo ook komend seizoen. Na gesprekken met alle spelers zijn we tot de conclusie gekomen dat het komend seizoen echt niet haalbaar is. Er schuiven dus enkele spelers vervroegd door naar de senioren, maar er zullen ook spelers als dispensatiespeler in de JO17-categorie worden ingedeeld. Voor de JO17 categorie hebben we iets teveel spelers voor één team, waardoor een aantal spelers als dispensatiespeler in de JO15 categorie moet worden ingedeeld.

De jeugdafdeling zal komend seizoen bestaan uit de volgende 17 teams: MO19-1, JO17-1, MO15-1, JO15-1, JO15-2, JO13-1, JO12-1, JO11-1, JO11-2, JO10-1, JO10-2, JO9-1, JO9-2, JO8-1, JO8-2, JO7-1 en waarschijnlijk ook nog een JO7-2.

Voorlopige indelingen
Op 4 juli worden de voorlopige indelingen in hardcopy bij VV Peursum opgehangen. Vanwege AVG-regelgeving kunnen we deze helaas niet meer online delen. Tussen 4-12 juli worden de spelers ingevoerd in Sportlink, waarna de indelingen vanaf 15 juli ook door de KNVB weer zichtbaar worden gemaakt in de Voetbal.nl App. Mocht je nog geen account hebben in deze App, is het zeker handig deze aan te maken. Daarbij dien je dan gebruik te maken van het emailadres dat bekend is bij VV Peursum en als zodanig is gekoppeld aan desbetreffende lid.

Maar dit betreft dan nog steeds voorlopige indelingen! Ieder jaar stoppen er tussen juli-september diverse spelers, maar komen er ook weer nieuwe spelers bij. Daardoor zijn we eind augustus altijd weer genoodzaakt om de indelingen hier en daar wat aan te passen.

Dat geldt uiteraard met name voor de indeling van de JO7 t/m JO9, waar altijd de meeste nieuwe spelers bij komen. Daarom hebben we hier nu nog helemaal geen indeling gemaakt, maar doen we dat pas eind augustus. We verwachten op basis van het huidige aantal en de ervaring met nieuwe aanwas uit voorgaande jaren wel uit te komen op de volgende teams in die categorieën: JO9-1, JO9-2, JO8-1, JO8-2, JO7-1, JO7-2.

Inloopavond
Eind augustus zullen we nog een inloopavond houden, waarbij met de Jeugdcommissie kan worden gesproken over de indelingen. Nadere berichtgeving volgt via de website en nieuwsbrief.

Het voetbalaanbod voor de pupillen (JO7 t/m JO12) gaat er vanaf het seizoen 2020/’21 iets anders uitzien. Het vier fasen-model wordt ingevoerd. Het seizoen wordt opgesplitst in vier fases: twee in het najaar en twee in het voorjaar.​

Eén van de grote voordelen van dit model is de mogelijkheid om pupillenteams sneller te herindelen, mits noodzakelijk. Hierdoor komen er veel minder grote scores voor en worden er meer wedstrijden gespeeld waarbij de krachtsverhouding tussen teams in balans is. Dit laatste leidt tot meer plezier bij de kinderen, en zorgt er uiteindelijk voor dat kinderen langer blijven voetballen. (https://www.knvb.nl/assist/assist-wedstrijdsecretarissen/veldvoetbal/aanbod-competities/gelijkwaardige-competities/4-fasenmodel)

Het overzicht met alle trainers/leiders/vlaggers voor komend seizoen volgt z.s.m. De nieuwe trainers/leiders zullen weer Appgroepen aanmaken om details m.b.t. komend seizoen te delen.

Pannenkoekentraining
Net als voorgaande jaren starten we het nieuwe seizoen weer met de gezamenlijke Pannenkoekentraining. Vooralsnog staat deze gepland op zaterdag 22 augustus 2020. Nadere berichtgeving volgt via de website en nieuwsbrief.

Via deze weg willen wij alle vrijwilligers bedanken voor hun inspanningen afgelopen seizoen!! Jullie zijn toppers!! En we hopen jullie weer in groten getale te mogen begroeten in het nieuwe seizoen!

Met sportieve groet,

Jeugdcommissie VV Peursum