Klaverjassen – Boutkaarten 2019

Exact dertien man (11) en vrouw (2). Dat was onze oorlogssterkte afgelopen vrijdag. Dat er twee tafeltjes overbleven was geen probleem, met dertien zouden we een leuke avond gaan hebben. Aan tafel 4 (toch bijzonder als je maar drie tafels hebt) werd furieus begonnen. Freek en Peter kwamen met een pit uit de startblokken. Een lekker begin met 162 punten en 100 roem. Maar hun tegenstanders Kees en Robert waren daar totaal niet van onder de indruk en sloegen direct terug met eveneens een pit. En zo was de stand weer gelijk. Helaas voor beide teams was dit een eenmalige stuiptrekking. Het restant van de pot ging ook gelijk op (allebei nog drie keer nat), maar daar was weinig spectaculairs meer in te ontdekken. Uiteindelijk mochten beide teams een score net boven de score van een stilstaand nummer noteren. Met deze score posteerden zij zich in de middenmoot. Gerrit en Dicky kwamen tegen Teus en Astrid op een totaal van 1.736. Koplopers na de eerste ronde werden echter Mr. PostNL en Rik die 1.901 haalden tegen Frank en Rien. De bijkaarten in die pot werden niet geheel gelijkelijk verdeeld waardoor laatstgenoemden zich tevreden moesten stellen met slechts 981 punten.

Ondanks het beperkt aantal deelnemers waren alle stelletjes in ronde twee toch weer anders samengesteld. Koploper Rik werd gekoppeld aan penningmeester Peter. Deze was zoals gebruikelijk zeer gebrand om zijn tegenstander en eega Astrid te verslaan. Dit lukte met verve en hiervan was Jan, als kaartpartner van Astrid, de dupe. Zij kwamen tot 758. Peter en Rik haalden 2.194. Frank en Freek kwamen aan een andere tafel aan een respectabele 1.906 met zelfs nog een pit voor de tegenstander. Maar de roemkaarten vielen lekker, dus hadden Kees en Teus geen kans om ook maar in de buurt te komen. PostNL kwam samen met de tweede vrouw van de avond (Dicky) niet verder dan 1.339 tegen Gerrit en Rien (1.513).

In ronde drie werden de verschillen kleiner. Ieder team haalde in ieder geval zelfs zonder roem meer dan duizend punten. Jan en Johan kwamen tot de hoogste score met 1.889. Dit werd voornamelijk door de roem gerealiseerd, en die roem tikte met twee pitten lekker aan. Gerrit en Teus hadden hier het nakijken en kwamen tot 1.243. Dit was ook gelijk de laagste score in ronde 3. Frank en Astrid gingen daar met 1.284 net overheen. Zij leken op weg naar een stunt door met een machtige eindsprint toch nog de vooruitgesnelde Robert en Rik in te halen. Maar helaas duurde het boompje zestien in plaats van veertien potten. Want de laatste twee waren een nat en een pit. Ai ai, dat deed de inhaalactie geen goed. Rik en Robert wonnen met 1.798. Dit was ook gelijk de hoogste pot van ronde drie want Rien en Kees wonnen wel van Peter en Freek, maar omdat hun roem wel erg laag was (90) kwamen zij ‘slechts’ tot 1.534.

Waarom we eigenlijk nog een vierde ronde speelden weet ik eigenlijk ook niet. Want de winnaar van de vanavond was na drie ronden toch al wel bekend. Rik had zeshonderd punten voorsprong op de man die eigenlijk altijd goed presteert bij het Boutkaarten (Johan). Maar uit liefde voor het spelletje zijn we toch maar van start gegaan met de vierde ronde. Voor de stand had dat trouwens geen enkel nut, want het lot bepaalde dat Johan en Rik aan elkaar gekoppeld werden. De schier onmogelijk opgave voor Johan om Rik in te halen werd daarmee nog onmogelijker. Welke truc zou Johan nu nog uit kunnen halen om toch met die felbegeerde kalkoen aan de haal te kunnen gaan? Op punten kwam hij niet dichterbij, maar beiden liepen wel uit de op de concurrentie want met 1.765 haalden zij de hoogste score in ronde 4. Jan en Robert hadden aan de tafel het nakijken met 1.367. Peter wilde toch nog een prijs halen en dat lukte hem ook. Samen met Kees versloeg hij Astrid en Gerrit en kwam zodoende op de derde trede van het podium. Dat hij hiermee Astrid naar de laatste plaatst dirigeerde deerde hem niet. Mogelijk was dit een vooropgesteld plan, want later zou blijken dat deze laatste plaats ook nog een vlezige prijs zou opleveren. Aan de laatste tafel wonnen Freek en Dicky nog van Rien en Frank. Op punten hadden ze net verloren maar onder andere door een pit was hun roemtotaal heel wat hoger. En met roem win je wel potten. Freek en Dicky werden daarmee vierde en vijfde in de eindstand. Leuk voor de statistieken maar een prijs zat er niet in.

Tot ieders verrassing lukte het Johan toch om voor de zoveelste keer in de afgelopen jaren toch weer een kalkoen mee te nemen voor het thuisfront. Want hij had weer het geluk dat Rik liever de vleesschotel mee naar huis nam. En zo gebeurde wat we ieder jaar al aan de start van het seizoen weten: we kaarten een avondje en Johan gaat weer met de kalkoen naar huis.

Einstand van de avond: Rik (7.658, Johan (6.994), Peter (6.759).

Bedankt allemaal en tot de volgende keer op 10 januari 2020!

Complex voorlopig gesloten

Voorlopig geen trainingen en geen wedstrijden