Klaverjassen – ronde 3

Het is donderdag. Morgen is het weer zover, dan gaan we weer klaverjassen. Normaal type ik altijd op zondag het verhaal, maar als ik nu op donderdag al begin dan ben ik zondag eerder klaar. Ja, ik snap dat ik wel tegen wat uitdagingen aanloop. Want hoeveel kaarters zijn er nu? En wie heeft er gewonnen, hoeveel pitten, wie schonk het laatste rondje? Allemaal vragen die ik nu niet kan beantwoorden. Maar er zijn natuurlijk dingen die ik wel weet en waarmee ik alweer een half A4-tje kan vullen:

• Het eindigt altijd net wat te laat als je de volgende dag weer vroeg uit bed moet.
  • Het spoelkraantje van de tap is vergeten dicht te draaien.
  • Er is geen rode wijn gedronken vanavond.
  • Er worden nog een paar gehaktballen bestelt om de maag te vullen.
  • Ik val zelf niet in de prijzen.
  • De tussenstanden en eindstand worden netjes door Astrid bijgehouden.
  • Het wachtwoord van de computer van Freek is weer een cijfer aangepast.
  • Iemand die op koers lag voor de winst speelt een belabberde vierde pot.
  • De rookpauzes buiten worden korter want de buitentemperatuur werkt niet mee.
  • We zijn klaar met koffie en thee en stappen over op de goudgele rakkers.
  • Het is 20:05 en we komen nog een persoon te kort.
  • De echte liefhebber bestelt nog een tweede bakkie pleur.
  • Om 19:30 staan de eerste klanten weer voor de deur voor onze befaamde koffie uit Guatamala.

Eigenlijk zijn bijna alle kaartavonden hetzelfde, behalve de eindstand. Morgen zullen we zien wie de gelukkige is. En op het moment dat ik deze zin schijf was morgen gisteren.

Dus dat maakt dat de balans over de avond opgemaakt kan worden. Veel van bovenstaande punten is ook waarheid geworden. Ik heb geen prijs gehaald. Ik was 9e van de 14. Wel ruim meer punten dan Teus die echt een heel belabberde avond had. Zo zie je Teus, er wordt toch nog over je geschreven. Dat van dat tapkraantje weet ik niet want uiteindelijk heb ik niet afgesloten. Maar half twee was toch ook niet heel vroeg. Die personen te kort klopte want we zaten op veertien. Concurreren met Sinterklaas is niet makkelijk. Toch was het een gezellige avond en een klein knus clubje. En omdat ik de scoreformulieren nu nog voor me heb liggen kan ik nog wel even proberen om de sportieve prestaties toe te lichten.

Ronde 1

Daar kan ik kort over zijn. Daar is niet zoveel gebeurd. De onderlinge verschillen waren klein. De laagste score was 1.292 en de hoogste 1.700.

Ronde 2

Hier kwam de avond los. De laagste pot was 736 (Eveline en Teus) en de hoogste 2.169 (tegenstanders Johan en Kees). Astrid en Rien haalden ook nog 1.922 punten en deden dus verdienstelijk mee.

Ronde 3

Eveline herstelde zich in deze ronde. Ze haalde samen met Freek 2.236 punten en presteerde het daarmee om deze avond zowel de laagste als de hoogste pot de spelen. Tegenstander Teus was minder blij. Samen met Jan Bons kwam hij tot 996 punten. Dit was niet zijn avond en waarschijnlijk zal deze weggestreept worden aan het einde van het seizoen als hij in ieder geval geen kaartavond mist. Ik heb nog even de historie er op nageslagen. De afgelopen drie seizoen is er vier keer een lagere eindscore over de avond behaald.

Na drie ronde was er de volgende tussenstand: Johan (5.369), Kees (5.232), Freek (5.028), Astrid (4.943) en Marian (4.913).

Ronde 4

Kees zou vanavond geen prijzen pakken. Hij kwam met Mark tot 932 punten en maakte een vrije val in het klassement van de tweede naar de zevende plaats. Dit is die belabberde vierde pot die dus al op donderdag was voorspeld. Een pit tegen in hun op een-na-laatste speelbeurt werkte ook niet mee. Penningmeester Peter pakte met zijn 1.920 de tweede plaats af. Astrid en Marian speelden net als in ronde 3 samen. Ze verloren nipt van Eveline en Rik, maar eindigden de avond toch als derde en vierde. De eindwinnaar werd Johan. Met een machtige eindsprint achterhaalden hij en Gerrit Peters Teus en Freek, terwijl ze halverwege nog 500 punten achterstand hadden. Gefeliciteerd Johan. En uiteraard gunnen we hem dat, vooral in deze voor hem natuurlijk drukke tijd. Al die kerstkaarten in december. Je zou maar de postbode van de regio zijn.

Eindstand van de avond: Johan (6.829), Peter (6.523), Astrid (6.491), Marian (6.461) en Freek (6.460).

De tussenstand is wat door de war gegooid doordat koploper Robert in de zak naar Spanje zat. De tussenstand in de competitie is als volgt: Eveline Both (19.241), Marian Both (19.114), Johan van de Wijngaard (19.106) en  Rik van de Bosch (19.010).

De volgende kaartavond is 20 december! Tot dan.

Ledenvergadering 27-08-2020