Ronde 5 – klaverjassen: een nieuwe koploper

In de vijfde ronde speelden we net als de maand er voor met vijf tafels. En dat betekent ook meer prijzen want per tafel wordt een prijs uitgereikt. Om tot vijf tafels te komen moest er nog wel even gebeld worden naar Piet de Groot en Ad van der Aa. Maar beiden waren beschikbaar dus iets over achten waren we klaar voor de start. Nagenoeg alle vaste gezichten waren aanwezig waaronder de volledige top van het veld. Grootste afwezige was de kampioen van vorig jaar, Mark Schreuders. Hij was ziek. Het prolongeren van de titel zit er dit jaar niet meer in voor Mark. Waar normaal gesproken de familieclan Both regelmatig ruim vertegenwoordigd is, was het nu de beurt aan de Hoogendoorn-de Koning-clan met Richard, Ilona en Adriaan. Eens kijken of ze dat numerieke overwicht konden uitspelen deze avond.

Ronde 1

Ilona werd al herintreder gelijk gekoppeld aan de koploper van dit seizoen, Rien Deurloo. Het kaarten was zij zo te zien nog niet verleerd want ze haalden tegen Piet en Dicky de hoogste score van deze ronde, 1.899 om 993. Teus die altijd prijs haalt als er vijf tafels zijn begon ook goed. Samen met Johan alias PostNL versloegen ze Jaap en Richard. Onder andere door de enige pit van deze eerste ronde, werd het 1.531 om 1.351. Gelijke getallen maar toch 180 punten verschil. En dat terwijl ze op de helft nog ruim achterstonden. Maar Jaap en Richard haalden slechts 40 roem en dat deed ze de das om. Albert en Astrid wonnen met ongeveer vijfhonderd punten verschil van Gerrit Peters en Peter van de Graaf. Een nog iets groter verschil met hun tegenstander hadden Frank en Robert. Mede dankzij 370 roem tikten zij bijna de negentienhonderd aan. Gerrit Zwijnenburg en Adriaan haalden 1.306. Onze voorzitter had een minder goede start tegen Kees en Freek. Slechts 1.280 punten, ondanks maar twee natjes. Maar ook hier was het ontbreken van roem het grootste euvel.

Ronde 2

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dat gold ook voor de koplopers na ronde 1. Die speelden veelal een waardeloze pot. Ilona haalde met Kees slechts 1.412 punten tegen Gerrit Peters en Ad van der Aa. Rien Deurloo kwam samen met Jaap tot 1.361 punten tegen Adriaan en Richard. En ze begonnen nog wel zo goed, maar met 58 punten in de potten vijf tot en met acht was de voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. En dat de schrijver dan ook nog 100 punten aan de verkeerde kant schreef maakte de achterstand nog groter. Robert kwam tot 1.303, Frank samen met Peter tot 1.258, waarvan een kwart uit roem bestond. Hun tegenstanders Teus en Freek haalden de hoogste pot van ronde twee met 1.944.

Ronde 3

In ronde drie werden twee pitten gespeeld. En nog wel aan dezelfde tafel en bij hetzelfde koppel. Richard en Albert haalden daarmee 2.026 punten tegens Ad en Rien. Zij kwamen tot 1.136 wat alweer de tweede lage pot was voor de meestal zo constant goed spelende Rien. Zou hij uit vorm zijn? De overige potten waren niet zo bijzonder als ik de briefjes zo nalees. Hoewel…toch wel bijzonder dat zowel Jan en Peter als Astrid en Robert een score haalden van 1.599.

Tussenstand na drie ronden:

Na drie ronden was er de volgende tussenstand. Albert Jansen 5.359 , Astrid van de Graaf 5.168, Richard de Koning 5.018, Teus Jongkind 4.878 en Robert van Oenen 4.778.

Ronde 4

De meest in het oog springende pot in de vierde ronde was toch wel die met Albert en Teus tegens de beide Gerrits. Albert en Teus haalden 2.180. Zo te zien lukte alles. Wat misschien ook wel meespeelde was dat de Gerrits in vier potten drie keer nat gingen? Toch vreemd, maar waarschijnlijk had het iets met verzaken te maken. Want aan de andere kant stond ook 100 roem. Hoe dan ook, het mag geen verrassing zijn dat Albert de avond zou gaan winnen met deze score. En Teus zou de tweede prijs wegkapen. Zij waren de enigen met een totaalscore boven de zevenduizend, net als vorige week. Alleen hadden ze nu gewisseld van positie.

De derde plaats ging naar Astrid van de Graaf die een solide avond speelde met een laagste pot van 1.599. Samen met Jaap ging ze niet nat tegen Freek en Ilona. Die gingen trouwens zelf ook maar één keer nat, maar dat was toch voldoende om te verliezen met iets meer dan driehonderd punten verschil. De vierde plaats ging naar Frank die samen met Piet de Groot ruimschoots won van de twee aanwezige bestuursleden deze avond, 2.020 om 1.162. De vijfde prijs van de avond ging naar Richard die zijn schoonvader voorbleef. Samen met Robert verloor Richard van Johan en Kees. Maar het verlies had groter kunnen zijn als ze niet een keer twee punten pakten in een potje van de tegenstander.

Eindstand van de avond

Albert Jansen: 7.539

Teus Jongkind: 7.058

Astrid van de Graaf: 6.884

Frank aan de Wiel: 6.507

Richard de Koning: 6.375

Tussenstand in de competitie

We hebben een nieuwe koploper. Rien heeft zijn eerste plaats moeten afstaan aan Robert. En Teus is opgestoomd naar positie vier, ten koste van Peter.

Robert van Oenen: 31.406

Rien Deurloo: 31.396

Astrid van de Graaf: 31.061

Teus Jongkind: 30.585

Gerrit Peters: 29.493

Allemaal bedankt voor het meespelen en tot de volgende keer op 8 maart 2019.

Klaverjassen Tussenstand na ronde 5

02 mrt 2019