Een week later dan gebruikelijk is de vierde ronde van het klaverjasseizoen gespeeld. Met zestien aanwezigen was het de volst bezette avond van het seizoen. Vier tafels betekent ook vier prijzen, dus er was voldoende te winnen deze avond buiten de eer om.

1e ronde
De koploper in de stand, Mark Schreuders, speelt in de eerste ronde samen met Freek tegen Jan van Waardenburg en Rien Deurloo. De patat staat nog op tafel, want Jan heeft zijn uiterste best gedaan om op tijd te komen. Helaas wilde onze patatbakkende middenstand daar niet echt aan mee werken. De vette handen van Jan hadden echter geen negatief effect op zijn kaartkunsten. In de eerste beurt waarin hij en Rien moeten spelen wordt er gelijk een pit gespeeld. Een prima start. Verderop in de pot lijkt het vet toch wat uitgewerkt en worden misschien kaarten opgegooid die beter nog even in de hand hadden kunnen blijven zitten. Van de zeven speelbeurten daarna gaan ze vier keer nat. De overwinning gaat met een krappe voorsprong van 24 punten naar Mark en Freek. Maar allebei de teams halen minder dan 1.500 punten.

De familie Both maakt er als zo vaak een familie aangelegenheid van. Marian en Eveline spelen tegen Jan en Astrid. De dames zijn blijkbaar goed op elkaar ingesteld, vooral bij het gooien van roem. Ondanks dat Jan en Astrid slechts twee keer nat zijn gegaan komen ze slechts tot 1.201 punten tegen 1.911 voor de dames.

Penningmeester Peter en good old Johan van de Wijngaard waren zo te zien aan het scoreformulier aan de verkeerde tafel gaan zitten want in de eerste vier beurten haalden ze nog geen honderd punten. Misschien dat Peter nog van slag was van de mistelling op de vorige kaartavond. Na de wake-up call ging het echter beter. Uiteindelijk haalden ze nog 1.421 punten tegen 1.691 voor Teus en Gerrit Zwijnenburg. Daarbij werden ze nog een beetje geholpen doordat hun tegenstanders aan het eind van de pot nog een keer verzaakten.

Aan de laatste tafel speelden de nummers twee en drie van het klassement tegen elkaar. Ikzelf mocht met Robert van Oenen tegen Gerrit Peters en Kees Westerhout. Aan allebei de kanten werd één keer nat gegaan. Gerrit en Kees scoorden echter iedere vier potten net iets meer en wonnen met 1.527 tegen 1.395.

2e ronde
In de tweede ronde werden grotere verschillen gemaakt. Peter en Mark wonnen met bijna 900 punten verschil van Teus en Jan Both. Jan van Waardenburg en Johan wonnen met exact 500 punten verschil van Gerrit Peters en Rien. Kees en Eveline wonnen met bijna 500 punten verschil van mij en Robert. Het feit dat we de vorige ronde ook samen hadden gespeeld gaf dus aan onze kant geen verbetering. De enige pot waarin wel spanning zat was tussen Marian en Gerrit Z. tegen Freek en Astrid. Beiden scoorden goed. Marian en Gerrit haalden 1.624, tegen 1.558 voor Freek en Astrid.

3e ronde
Kijkend naar de scoreformulieren was de derde ronde niet zo spannend. Geen pitten. Enige noemenswaardige was dat Marian met Rien ruimschoots won van Eveline en Teus. Na drie ronden stond Marian fier aan kop.

4e ronde
Peter en Mark speelden net als in de tweede ronde samen. Hun tegenstanders Teus en Jan Both haalden echter meer punten, 1.564 om 1.448. Klaverjassen bij Peursum gaat echter over vier ronden. Die van Mark waren beduidend beter dan die van Jan. Jan Both eindigde deze avond laatste, Mark zou vijfde worden. Teus werd 13e en Peter 7e. Ik verloor met Gerrit Zwijnenburg van Freek en Jan. Zij haalden nog 1.974 punten omdat er in deze pot veelvuldig roem werd gegooid. Jan werd 3e, Freek 4e. Het verschil was slechts 3 punten. Gerrit werd 10e en ik 15e. Robert en Eveline wonnen nipt van Rien en Kees. Robert werd hiermee 14e, Eveline 6e. Rien eindigde de avond op plaats 9, Kees op 8. Overduidelijke winnares van de avond was echter Marian. Samen met Jan van Waardenburg won ze ook de laatste pot met bijna 1.700 punten. Met 6.982 punten was ze de rechtmatige winnares van de meest volle envelop. En Jan die werd……he wacht eens even. In deze alinea van de vierde ronde wordt wel heel vaak de naam Jan genoemd. De scoreformulieren laten het volgende beeld zien:

Jan en Freek, Jan W en Marian en J. Both en T. Jongkind. Drie Jannen terwijl er maar twee Jannen aanwezig waren die avond. En waar is onze postzegel Johan gebleven. Is hij niet blijven plakken? In de Excel waarin alles is bijgehouden gedurende de avond heeft Johan 1.974 punten gekregen, wat hem een tweede plaats opleverde. Dat was de pot samen met Freek. Maar ik zat zelf ook aan die tafel en had echt het idee dat ik tegen Freek en Jan van Waardenburg heb gekaart. Als het omgedraaid moet worden zou Jan van Waardenburg de tweede plaats hebben gehaald en Johan de derde.

Als iemand een idee heeft hoe het nu echt zit, laat het dan gerust weten. Dan kan het voor de competitiestand nog aangepast worden.

5e, 6e en 7e ronde

Deze vond plaats aan en achter de bar.

Tussenstand na ronde vier:

 1. Mark Schreuders  26.192 
 2. Gerrit Peters 24.300
 3. Frank aan de Wiel  23.955
 4. Rien Deurloo 23.847
 5. Johan van de Wijngaard 23.615

 

Iedereen bedankt voor de aanwezigheid en bovenal gezelligheid. De volgende kaartavond is vrijdag 9 februari om 20:00. Tot dan.

Freek en Frank

Klaverjassen


09 juni 2018
Toernooien
 • 16 juni 2018
  Toernooien
 • 18 juni 2018
  Ouder-Kind voetbal
 • 19 juni 2018
  Ouder-Kind voetbal
 • 20 juni 2018
  Ouder-Kind voetbal
 • 21 juni 2018
      08:00 - 17:00
  Ouder-Kind voetbal
 • 22 juni 2018
  Tentenkamp
 • 22 juni 2018
      08:00 - 17:00
  Ouder-Kind voetbal
 • 23 juni 2018
  Toernooien
 • 30 juni 2018
  Slotdag
 • vvPeursum