De dagen worden korter en in weerberichten wordt al af en toe gesproken over vorst aan de grond. Voor ons een teken dat de klaverjascompetitie weer kan beginnen. Afgelopen vrijdag was het zover, de eerste kaartavond van het seizoen 2016-2017 was een feit.

Om zeven uur zette ik de tafels weer in positie en de koffieautomaat op standje verwarmen. Ik was er klaar voor en niets kon de start van het seizoen meer tegenhouden. Totdat ik in de kast op zoek ging naar de formulieren waar we de punten tijdens het kaarten op bijhouden. We hadden toch nog een hele stapel van die formulieren aan het eind van vorig seizoen? En opeens telde ik er nog maar zestien. Worden we gesaboteerd, of heeft de lange zomerstop mijn geheugen aangetast? Ik verwacht het laatste. Gelukkig heb ik een half uur geleden een balletje opgegooid bij Gerrit Zwijnenburg toen ik mijn gezonde avondeten in het centrum ophaalde: “Kom je ook kaarten?”

En even na half acht komt Gerrit binnen gelopen. En zoals verwacht heeft hij de sleutels van de bestuurskamer en kan zodoende nog even snel wat kopietjes maken. Om acht uur nemen we de tussenstand op: we zijn met twintig man en vrouw. Precies vijf tafels, Peter gaat rond met het dienblad en ieder pakt een nummer.

De eerste potten laten al snel grote verschillen zien. De hoogte- en dieptepunten zijn als de Himalaya. De ene helft staat na het eerste boompje sip te kijken na het behalen van nipt duizend punten, de andere helft is in zijn nopjes met een aantal dat gelijk of hoger is dan het jaartal waarin we leven. Ikzelf hoor bij de eerste groep, gelukkig mag je aan het eind van het seizoen de slechtste pot wegstrepen. Dat zou weleens de score van vandaag kunnen zijn. Ook regerend clubkampioen Freek heeft geen goede start gemaakt. En hij heeft nog wel zo zijn best gedaan om hier te zijn vanavond, net voordat hij op vakantie gaat.

Onze “nieuwe” aanwinst Gerrit is ook in extase. Drie pitten spelen in één boom. Is dat beginnersgeluk? Het zou natuurlijk kunnen, want hetzelfde hebben we vorig jaar gezien bij Koen.

Wat betreft mijn kaarten veranderd er de hele avond niet veel. Bijwerpen is zo ongeveer het maximaal haalbare. Ik moet mijn pijlen maar gaan richten op het vijfde boompje: na twaalven gezellig een drankje drinken aan de bar.

Bij de prijsuitreiking blijkt dat niet iedereen slechte kaarten heeft gehad. De winnaar heeft een aantal van meer dan zevenduizend en luistert naar de naam Both. Nu is dat laatste niet verwonderlijk met vier in de gelederen. Dit keer was het Robert die het meeste prijzengeld en de eeuwige roem die we na een uur weer vergeten zijn in ontvangst nam.

Nadat we de buren nog een paar keer wakker hadden gemaakt omdat het alarm afging, bliezen we rond twee uur de aftocht. De eerste kaartavond was weer geslaagd. Volgende maand op 11 november is de volgende. Kom gerust, we hebben weer genoeg formulieren dus er is geen maximum aan het aantal deelnemers.

PS: De voorlopige tussenstand is nog niet bekend. Deze staat nog op de laptop van Freek maar die is zoals gezegd nu op vakantie. Dus voor de puntenfetisjisten: even geduld hebben. Na de volgende ronde wordt de tussenstand bekend gemaakt.

Er zijn op dit moment geen medelingen.

Er zijn op dit moment geen afgelastingen.