Helaas, in de eerste alinea wordt de winnaar van de klaverjascompetitie 2016-2017 niet bekend gemaakt. Daarvoor zul je toch even naar beneden moeten scrollen. Maar liever heb ik natuurlijk dat je ook nog de moeite neemt om de tekst ervoor te lezen. Dat geeft mij als schrijver ook genoegdoening.

Half acht komen altijd de eerste kaarters voor een bakkie koffie. Dus Freek en ik deden ons best om er op tijd te zijn. Eigenlijk had dat niet gehoeven want Koen en Gerrit waren er ook al. Er vielen een paar druppels maar we dachten dat we de meeste wel mis konden houden. Helaas verkeerd gedacht. Zeiknat kwamen we aan in de kantine.

Iets over acht begonnen we met kaarten. Even dachten we nog dat we Piet de Groot zouden moeten bellen, maar bij nader inzien bleken we er toch zestien te hebben. En alle kanshebbers voor het kampioenschap en de eeuwige roem waren aanwezig. Van de vaste kern miste allen Johan en Gerrit Peters.

Kijkend naar de stand was de opdracht simpel. Om Peter van de troon te stoten zouden Koen en Rien een pot moeten draaien van ongeveer 7.000 punten en Peter moest een slechte avond beleven. Kans daarop was misschien niet heel groot, maar afgelopen zondag hebben we gezien dat wonderen de wereld nog niet uit zijn. De eerste ronde begon zoals het schema aangaf. Peter had de pecht dat hij samen met mij niet verder kwam dan 1.369 punten (wederom werd hij door Astrid in een rechtstreeks duel verslagen).  Koen pakte met 1.692 punten een bonus van 300 punten. Rien had een megamaat in Jan van Waardenburg en behaalde 1.904 punten. Bijzonder knappe prestatie omdat ze slechts 80 roem hadden. Marian en Gerrit hadden als tegenstander weinig in te brengen,

Het filmscenario bleef ook in de tweede ronde intact. Peter had mij ingeruild voor Robert van Oenen. Het mocht niet baten. In een rechtstreeks duel tegen de nummer twee van de algemene stand Koen (samen met Albert) kwam Peter niet verder dan 1.483 punten. De tegenstander kwam tot 1.849 (met 430) roem. Ook Rien deed weer goede zaken. Marian en Gerrit Zwijnenburg die de eerste ronde niet boven de 900 punten kwamen hadden zich opgesplitst. Rien samen met Marian, ik met Gerrit. Rien en Marian wonnen overduidelijk met 1.960 punten. Het werd aan kop steeds spannender.

In de derde ronde had Peter meer geluk. Samen met Barthold die de laatste avonden goed op dreef is kwam hij tot 1.832 punten. Koen en Rien, die tegen elkaar speelden in de derde pot bleven steken rond de 1.500 punten.

De vierde ronden moest dus de uitkomst bieden. Wie wordt kampioen 2016-2017. Wie is een jaar lang sopkoning. Laten we de spanning opbouwen. We beginnen met wie het allemaal niet werden.

We hadden dit seizoen 33 kaarters. De een kwam wat vaker dan de ander. Elf kaarters hebben maximaal één avond gemist.

Poedelprijs (11e): Kees Westerhout was er alle avonden. Helaas voor hem waren de kaarten hem dit jaar niet goed gezind. De poedelprijs mag wel eeuwig op de schouw blijven staan. 39.978 punten.

10e: Astrid van de Graaf: ondanks dat ze best vaak haar man heeft verslagen aan de tafel was het niet genoeg. 41.463 punten

9e: Gerrit Peters, 42.014 punten

8e: Johan van de Wijngaard, had net als Gerrit mogelijk hoger kunnen eindigen als de de laatste avond aanwezig waren geweest, 42.694 punten

7e: Freek Griffioen, 42.703 punten

6e: Gerrit Zwijnenburg, 43.605 punten

5e: Frank aan de Wiel, na twee seizoenen waar de organisatie de prijzen pakte dit jaar geen prijs voor de organisatie, 43.760 punten

4e: Robert van Oenen, 43.803 punten

En nu komen we bij de top drie dus we gaan weer verder met het verslag. De laatste potten van het seizoen zijn aangebroken. De nummers twee en drie van de stand tot vanavond zitten bij elkaar aan tafel en ze zijn ook nog eens partners in crime, Koen en Rien. Tegen Kees en Gerard halen ze 1.799 punten. Omdat Rien deze avond een hogere score heeft gehaald haalt hij Koen in.

3e: Koen van Houwelingen, 45.342 punten

Hoe dicht zou Rien Peter naderen. Dit blijkt heeeel dicht te zijn. Na 8 speelavonden van  4x16 potten (dus 512 potjes) is het verschil slechts 35 punten....in het voordeel van Peter. Hij heeft het net gehaald maar is een terecht kampioen over het gehele seizoen. Ik kan de stand van de avond niet natellen want net dit briefje van de laatste pot ontbreekt. Maar laten we maar vertrouwen dat het allemaal klopt.

2e: Rien Deurloo, 45.368 punten

1e: Peter van de Graaf, 45.403 punten

Namens de organisatie: allemaal bedankt voor het meespelen en de gezelligheid en uiteraard tot volgend jaar. En iedereen die het spelletje ook leuk vindt: kom gerust een langs. De deur staat voor iedereen open. Je hoeft niet alle avonden aanwezig te zijn.IMG 20170513 240419716 min


vvPeursum