rotterdamsklaverjassen300Voor de verandering was het klaverjassen op de eerste vrijdag van de maand gepland. En voorafgaand was er ook nog een buitengewone ledenvergadering. Ondanks deze aanpassingen waren er toch nog vijf tafels te bespeuren. Mooie vangst. Misschien dat het ook meegeholpen heeft dat we afzonderlijk van elkaar tegen vier personen hebben gezegd dat we nog één persoon tekort kwamen.

Zoals zo vaak dit seizoen hadden Koen van Houwelingen en Gerrit Zwijnenburg hetzelfde nummertje getrokken. Als ingespeeld duo versloegen ze Johan en Albert. Hun score was met 1.911 bijna het dubbele van Johan en Albert. Ikzelf zat samen met Gerard van Dijk (die waarschijnlijk de gehele maand nog in de war is omdat het kaarten een week verschoven was). Tegenstanders waren onze voorzitter Ad en Ank van het lekkere brood. Met 1.659 punten wonnen we wel van Ad en Ank, maar we kwamen niet in de buurt van de score van Koen en Gerrit. De overige aanwezigen schommelden allemaal rond de score van een stilstaand nummer.

In de tweede ronde kwamen er wat grotere verschillen. Bijzondere pot was deze tussen Kees Westerhout en Marian Both tegen Ad van der Aa en Freek Griffioen. Na vier potjes stonden Kees en Marian op 937 punten (met roem). Freek en Ad stelden daar 71 tegenover. Verloren strijd zou je zeggen maar het lot heeft anders beslist die avond. Kees en Marian behaalden in de twaalf potten daarna nog maar 20 roem en nog geen 500 punten. Hun tegenstanders kregen het op hun heupen en eindigden netjes op 1.723 punten. Nog beter deden Koen en Barthold het. Zij versloegen Johan die Hans van der Haven als gelegenheidspartner had. Ze haalden 1.938 punten waarmee Koen na twee ronden koploper was. Zijn partner in crime Gerrit daalde iets omdat hij “slechts” 1.606 punten haalde aan de zijde van Gerard. Zij versloegen Jan van Waardenburg en Adriaan Hoogendoorn. De hoogste pot in de tweede ronde mocht ik zelf behalen met Mark Schreuders. Met dank aan een karrevracht aan roem kwamen we op 1.968 punten.

In de derde ronde werd de hoogste pot van de avond gespeeld, behaald door Gerard en Astrid. Met 1.984 bleven ze net onder de tweeduizend steken. Gerrit Peters en Ank de Jong waren de ongelukkige tegenstanders. Aan de andere tafel was de clash tussen de voorzitter en de penningmeester. Deze strijd werd gewonnen door Ad. De pit en de daarbij behorende roem gaf de doorslag. Als Ad niet zo slecht begonnen was deze avond had hij mee kunnen doen voor de prijzen. Het zou niet de avond van Kees Westerhout worden. Samen met Adriaan kwam hij nipt boven de duizend punten uit. Johan en Barthold hadden geen moeite om die kaap te ronden. De teller stopte bij 1.810. Hans en Rien behaalden ongeveer 100 punten minder maar het was ruim voldoende om Koen en Mark te verslaan. Na drie ronden hadden we de volgende stand:

Frank: 5.286

Barthold: 5.273

Gerard: 5.249

Koen: 5.217

Astrid: 5.133

Op de avond zelf wisten we niet dat het zo spannend bovenin was. Gelukkig maar anders was de druk op de vierde ronde ons misschien te groot geworden. Koen haakte als eerste af om de strijd voor de hoofdprijs. Samen met Freek verloor hij van Johan en Gerrit. Zo maakte Johan na het slechte begin van deze avond zijn schade toch nog een beetje goed. Hans en Rien versloegen Marian en Mark. Ik zat met Gerard aan de tafel en we waren ook nog eens teamgenoten. Achteraf had dat dus een voordeel, hij kon mij niet meer inhalen. In een afbraakpot met Kees en Albert kwamen we op 1.465 punten. Genoeg om het potje te winnen maar te weinig voor de avondwinst. De overwinning ging naar Barthold. Astrid en Peter (die voor de tweede keer deze avond een team waren) gingen lang aan kop maar verloren in de laatste vier potjes teveel punten. En hoewel de kans redelijk klein is kwam er een gelijkspel uit, 1.511 punten. Voor Barthold net genoeg om de hoofdprijs van de avond mee te slepen. Daar moet hij wel zijn kaartmaat van de vierde ronde voor bedanken, Ank.

Rond een uur of één was de eindstand opgemaakt:

1. Barthold: 6.784

2. Frank: 6.751

3. Gerard: 6.714

4. Astrid: 6.644

5. Gerrit Z: 6.506

Nadat we heel Giessenburg deelgenoot hadden gemaakt van deze stand omdat de luidsprekers buiten ook nog aanstonden konden we verder met ronde vijf van de avond: onder het genot van een hapje en een drankje nog even natafelen.

De volgende ronde, en ook gelijk de laatste ronde van het seizoen is vrijdag 12 mei. Peter is nog de trotse koploper maar zijn constantheid heeft ook een nadeel. De slechtste pot van het seizoen mag weggestreept worden maar die is bij hem nog best hoog. De stand tot nu is (met tussen haakjes de score gecorrigeerd met de slechtste pot tot nu toe):

1. Peter: 45.122 (39.032)

2. Koen: 44.009 (38.528)

3. Rien: 43.837 (38.117)

4. Gerrit Z: 43.597 (38.408)

5. Johan: 42.694 (37.238)

6. Frank: 42.579 (37.745)

7. Freek: 42.323 (36.439)

8. Gerrit P: 42.014 (36.902)


vvPeursum